Wat is Bed & Breakfast?

De Engelse term Bed & Breakfast (afgekort B&B) – letterlijk ‘bed en ontbijt’ – is een algemene term voor een particuliere woning waar je kunt overnachten en ontbijten.

Een korte geschiedenis

Het bed & breakfast principe bestaat al sinds het begin van de mensheid. Zo dienden kloosters al eeuwen als bed & breakfast en ze doen dat op sommige plaatsen nog steeds. Al ruim voor de twintigste eeuw was het gebruikelijk voor reizigers om de nacht door te brengen bij particulieren. B&B’s waren vooral favoriet bij de Europese reizigers. De Europese kolonisten brachten het bed & breakfast-principe mee naar de Verenigde Staten. Op hun barre reizen zochten ze een veilig onderkomen in huizen en herbergen. Sommige van deze historische woningen doen nog steeds dienst als B&B. Tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30 van de vorige eeuw stelden veel mensen hun huizen open voor reizigers om extra inkomen voor het gezin te verdienen. Na de Depressie nam deze logiesvorm in populariteit af en kreeg het imago van een low-budget accommodatie. Met de komst van snelwegen ontstonden motels en verdwenen de B&B’s op de achtergrond. Het waren de Engelstalige landen Engeland, Schotland, Ierland en de Verenigde Staten, die de term ‘bed & breakfast’ voor het eerst gebruikten. In deze landen zag je vroeger veel naambordjes met ‘B&B’. In andere Europese landen werden termen gebruikt als Chambre d’hôtes (Frankrijk) en Zimmer Frei (Duitsland). Door de internationalisering, de sterke toename van het aantal reizigers en de komst van internet is het begrip bed & breakfast in de laatste decennia herontdekt. De interesse voor en de vraag naar bed & breakfast groeit. Bed & breakfast wordt niet langer gezien als een low-budget verblijfsaccommodatie, maar als een aantrekkelijk alternatief voor de standaard hotel- of motelkamer. Vandaag de dag zijn er B&B’s die voorzieningen bieden die niet onder doen voor de meest luxe verblijfsaccommodaties. De term B&B is een wereldwijd begrip geworden.

‘Bed & breakfast is een kleinschalige verblijfsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. Een bed & breakfast is gevestigd in een woonhuis of bijhuis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis.’
Bron: Bedandbreakfast.nl

Pensions en familiehotels bieden dezelfde formule op basis van logies en ontbijt. Het grote verschil is dat een pension of familiehotel meer kamers beschikbaar heeft dan een bed & breakfast. Pensions en familiehotels worden ook door een familie gerund, maar zijn vaak voorzien van horecavoorzieningen zoals een bar of restaurant. Pensions en familiehotels bieden naast een ontbijt ook andere maaltijden aan en hebben meestal personeel in dienst. Ongeveer vijfennegentig procent van de bed & breakfasts op deze website is kleinschalig. De overige vijf procent zijn grote B&B’s, pensions en (familie)hotels met acht tot maximaal vijftien kamers. Bij elk adres staat vermeld hoeveel kamers de accommodatie heeft. Klein of groot, het aanbod is zeer gevarieerd en divers. En dat maakt slapen in een bed & breakfast juist zo leuk.

“Welk B&B u ook kiest, de B&B’s bieden een uitstekende service en zijn geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in andere mensen en andere plaatsen.”

Warm en welkom

Bij een B&B wordt u uitgenodigd in het huis van een familie. Vaak wordt u ontvangen met een kop koffie of thee en iets lekkers erbij. En soms brandt bij aankomst al de open haard. Uw gastfamilie maakt een bed voor u op en zorgt voor een heerlijk ontbijt in de ochtend. De familie is gastvrij en vindt het belangrijk dat u zich thuis voelt. U krijgt persoonlijke aandacht, maar wel met gepaste afstand. Het ene B&B biedt meer privacy dan het andere: soms mag u van de zitkamer van de familie gebruik maken; bij het andere B&B heeft u een eigen zitkamer, een zitje op de kamer of louter een slaapkamer. De gastfamilie deelt het huis of een deel van het huis met de gasten en gunt u een kijkje in hun dagelijks leven. En al wordt u gevraagd om zich te houden aan de regels van het huis, u wordt als welkome gast behandeld. De meeste B&B’s bieden een eigen badkamer voor de gasten. Soms moet u sanitaire voorzieningen delen met andere gasten of de eigenaren. Een B&B met een eigen entree, een zelfstandig gedeelte voor gasten of een eigen badkamer biedt uiteraard meer privacy dan een B&B waar u de voorzieningen deelt. Op deze website wordt bij ieder bed & breakfast aangegeven of er een eigen badkamer (mogelijk) is of dat er een gemeenschappelijke badkamer is.

Voor ieder wat wils

B&B’s zijn verspreid door heel Europa. Ze brengen de gemoedelijkheid van een dorp, de uitgestrektheid van het platteland of het bruisende van een grote stad. Er is een enorm groot aanbod vlakbij alle plaatsen en bezienswaardigheden die u wilt ontdekken. B&B’s zijn perfect voor een weekendje in de stad; dichtbij winkels, restaurants, theaters en het nachtleven. Maar B&B’s zijn ook ideaal om uit te rusten; er zijn huizen buiten het stedelijk gebied met uitzicht op weilanden, bos, rivier of de zee. En ook wat betreft het type woning is de keuze enorm groot. Wat dacht u van een monumentaal pand of een ecologische boerderij, een villa of een kasteel? Veel van de accommodaties zijn gevestigd in gerestaureerde huizen. Breng een aantal nachten door in een oude school, een herenhuis, een pastorie of een molen. En in elk huis is er van alles te beleven: een galerie, een theehuis, een museum of de mogelijkheid om een creatieve, inspirerende of leerzame workshop te volgen. Nieuw of authentiek, in de stad of op het platteland, bed & breakfasts voldoen aan de laatste normen van comfort en voorzieningen.

Lokale kennis

Een van de belangrijke voordelen van een bed & breakfast is de lokale kennis van de gastfamilie. De gastheer of gastvrouw woont vaak al jaren in de stad of streek en kent de omgeving op zijn of haar duimpje. Welke activiteiten zijn er mogelijk, waar zijn de ‘hotspots’ en welke attracties zijn een bezoek waard? Zij kunnen u vertellen over de cultuurhistorie van de streek, de flora en fauna in het gebied en de mooiste recreatiegebieden. Uw gastvrouw of gastheer is ervaringsdeskundige die rekening houdt met uw specifieke wensen. De verborgen plekken van de stad, de beste winkel voor x, y en z en dat kleine restaurantje om de hoek kan wel eens een basis zijn voor een geslaagd weekendje weg. Een verblijf in een B&B geeft u de mogelijkheid om te leven als een ‘local’, contact te hebben met de ‘locals’ en alles te weten te komen van de omgeving. En om het u gemakkelijk te maken, ligt er vaak een uitgebreide verzameling gidsen, folders en wandel- en fietsroutes voor u klaar.

‘Leer Europa kennen door te logeren bij mensen thuis. Overnachten in een B&B is de beste manier om een land te ontdekken.’
www.bedandbreakfast.eu
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: